Apetit
Близък план на чиния с гъбена яхния, обилно пълна с резени свежи гъби в кафяв сос, поръсена със ситно нарязан магданоз и черен пипер.

Домашен гъбен сос

Вкусен гъбен сос, подходящ за месо или картофено пюре.
Трудност
ЛЕСНО
Време
20 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • 1 с.л. зехтин
  • 200 г гъби
  • нарязани на 0.5 см дебелина
  • 1/4 глава лук
  • нарязана
  • 1/2 ч.л. чесън
  • финно нарязан
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1/8 ч.л. черен пипер
  • 1/8 ч.ч. несолено масло
  • 1/8 ч.ч. универсално брашно
  • 1 ч.ч. говежди бульон
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1/4 ч.л. суха мащерка
  • 1 с.л. сос Уорчестър
  • Стъпки
  • 01
    Подгответе съставките
    Добавете зехтина в голям тиган и загрейте на средно-висока температура. Добавете гъбите и нарязания лук и гответе за 7-8 минути или докато омекнат.
  • 02
    Извадете гъбите
    Добавете солта, черния пипер и чесъна и гответе още минута. Извадете гъбите от тигана и оставете настрана.
  • 03
    Разбърквайте
    Върнете тигана на огъня и разтопете маслото на средна температура. Поръсете брашното и разбърквайте, за да създадете гъста паста.
  • 04
    Гответе
    Изсипете говеждия бульон и разбърквайте. Продължете да готвите 3-5 минути, разбърквайки периодично, докато сосът не се сгъсти.
  • 05
    Добавете
    След като сосът се сгъсти, добавете обратно в него гъбите и лука. Добавете сос Уорчестър и прясна мащерка.
  • 06
    Овкусете
    Разбъркайте, за да се комбинира и оставете да къкри за 2-3 минути. Овкусете с допълнителна сол и черен пипер, ако е необходимо.