
Домашен гъбен сос
Вкусен гъбен сос, подходящ за месо или картофено пюре.
Трудност
ЛЕСНО
Време
20 мин
Цена
ЕВТИНО
- Продукти
- 1 с.л. зехтин
- 200 г гъби
- нарязани на 0.5 см дебелина
- 1/4 глава лук
- нарязана
- 1/2 ч.л. чесън
- финно нарязан
- 1/4 ч.л. сол
- 1/8 ч.л. черен пипер
- 1/8 ч.ч. несолено масло
- 1/8 ч.ч. универсално брашно
- 1 ч.ч. говежди бульон
- сол и черен пипер на вкус
- 1/4 ч.л. суха мащерка
- 1 с.л. сос Уорчестър
- Стъпки
- 01Подгответе съставкитеДобавете зехтина в голям тиган и загрейте на средно-висока температура. Добавете гъбите и нарязания лук и гответе за 7-8 минути или докато омекнат.
- 02Извадете гъбитеДобавете солта, черния пипер и чесъна и гответе още минута. Извадете гъбите от тигана и оставете настрана.
- 03РазбърквайтеВърнете тигана на огъня и разтопете маслото на средна температура. Поръсете брашното и разбърквайте, за да създадете гъста паста.
- 04ГответеИзсипете говеждия бульон и разбърквайте. Продължете да готвите 3-5 минути, разбърквайки периодично, докато сосът не се сгъсти.
- 05ДобаветеСлед като сосът се сгъсти, добавете обратно в него гъбите и лука. Добавете сос Уорчестър и прясна мащерка.
- 06ОвкусетеРазбъркайте, за да се комбинира и оставете да къкри за 2-3 минути. Овкусете с допълнителна сол и черен пипер, ако е необходимо.