Apetit
В керамичен съд са подредени поразяващо златисти и пухкави хлябчета, намазани с разтопено масло и поръсени обилно с наситнен магданоз. Хлябчетата блестят и изглеждат хрупкави отгоре, предразполагайки към апетитно изживяване.

Пухкави Чеснови Милинки с Билки и Пармезан

Чесновите милинки са от онези рецепти, които просто не можеш да спреш да хапваш. Меки, ароматни и с онзи любим вкус на масло и чесън – идеални са за всяка вечеря или като небрежно похапване. Правят се лесно и не изискват кой знае какви умения. Домашно, вкусно и със сигурност ще се харесат на всички.
Трудност
ЛЕСНО
Време
47 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • 2 ¼ ч.л (около 7 грама) суха мая за хляб
  • 180 мл топла вода
  • 1 с.л. захар
  • 120 мл прясно мляко
  • около 110 грама масло (разтопено) (1/2 За намазване отгоре)
  • 1 голямо яйце
  • 450г бяло брашно за хляб
  • 1 ч.л сол.
  • 2 скилидки пресен чесън (накълцани или пресовани)
  • 2 с.л. пресни билки (като магданоз
  • див лук
  • накълцани)
  • Стъпки
  • 01
    Активиране на маята
    В голяма купа смесете топлата вода, маята и захарта. Разбъркайте и оставете за 5-10 минути, докато стане пенлива.
  • 02
    Добавяне на течните съставки
    Добавете млякото, разтопеното масло и яйцето към сместа с маята. Разбъркайте.
  • 03
    Добавяне на брашното
    В отделна купа смесете брашното и солта. Постепенно добавете сухите съставки към мокрите, като бъркате с миксер (с приставка за тесто) или с дървена лъжица, докато се оформи меко и лепкаво тесто.
  • 04
    Месене
    Месете тестото в миксера за около 5 минути на средна скорост (или на ръка за 8-10 минути), докато стане гладко и еластично. Тестото трябва да е меко, но да не лепне прекалено.
  • 05
    Първо втасване
    Намажете леко голяма купа с олио. Прехвърлете тестото в нея и покрийте със стреч фолио или чиста кухненска кърпа. Оставете да втасва на топло място за 45-60 минути, или докато удвои обема си.
  • 06
    Подготовка на тавата
    Намажете с масло 23 см кръгла тава за печене.
  • 07
    Оформяне на рулцата
    След като тестото втаса, прехвърлете го върху леко набрашнена повърхност. Разделете го на 12 равни части. Оформете всяка част на гладка топка.
  • 08
    Второ втасване
    Подредете оформените рулца в подготвената тава. Покрийте отново с кърпа и оставете да втасват на топло място за още 30-45 минути, или докато нараснат значително на обем.
  • 09
    Загряване на фурната
    Докато рулцата втасват, загрейте фурната до 190°C.
  • 010
    Приготвяне на чесновото масло
    В малка купа разтопете маслото. Добавете накълцания чесън.
  • 011
    Печене
    Непосредствено преди печене, намажете рулцата с половината от чесновото масло. Печете 20-25 минути, или докато станат златистокафяви и при докосване звучат на кухо.
  • 012
    Завършване
    Извадете от фурната и незабавно намажете с останалото чесново масло. Поръсете с накълцани пресни билки. Оставете да се охладят леко преди сервиране.
Пухкави Чеснови Милинки с Билки и Пармезан