
Пухкави Чеснови Милинки с Билки и Пармезан
Чесновите милинки са от онези рецепти, които просто не можеш да спреш да хапваш. Меки, ароматни и с онзи любим вкус на масло и чесън – идеални са за всяка вечеря или като небрежно похапване. Правят се лесно и не изискват кой знае какви умения. Домашно, вкусно и със сигурност ще се харесат на всички.
Трудност
ЛЕСНО
Време
47 мин
Цена
ЕВТИНО
- Продукти
- 2 ¼ ч.л (около 7 грама) суха мая за хляб
- 180 мл топла вода
- 1 с.л. захар
- 120 мл прясно мляко
- около 110 грама масло (разтопено) (1/2 За намазване отгоре)
- 1 голямо яйце
- 450г бяло брашно за хляб
- 1 ч.л сол.
- 2 скилидки пресен чесън (накълцани или пресовани)
- 2 с.л. пресни билки (като магданоз
- див лук
- накълцани)
- Стъпки
- 01Активиране на маятаВ голяма купа смесете топлата вода, маята и захарта. Разбъркайте и оставете за 5-10 минути, докато стане пенлива.
- 02Добавяне на течните съставкиДобавете млякото, разтопеното масло и яйцето към сместа с маята. Разбъркайте.
- 03Добавяне на брашнотоВ отделна купа смесете брашното и солта. Постепенно добавете сухите съставки към мокрите, като бъркате с миксер (с приставка за тесто) или с дървена лъжица, докато се оформи меко и лепкаво тесто.
- 04МесенеМесете тестото в миксера за около 5 минути на средна скорост (или на ръка за 8-10 минути), докато стане гладко и еластично. Тестото трябва да е меко, но да не лепне прекалено.
- 05Първо втасванеНамажете леко голяма купа с олио. Прехвърлете тестото в нея и покрийте със стреч фолио или чиста кухненска кърпа. Оставете да втасва на топло място за 45-60 минути, или докато удвои обема си.
- 06Подготовка на таватаНамажете с масло 23 см кръгла тава за печене.
- 07Оформяне на рулцатаСлед като тестото втаса, прехвърлете го върху леко набрашнена повърхност. Разделете го на 12 равни части. Оформете всяка част на гладка топка.
- 08Второ втасванеПодредете оформените рулца в подготвената тава. Покрийте отново с кърпа и оставете да втасват на топло място за още 30-45 минути, или докато нараснат значително на обем.
- 09Загряване на фурнатаДокато рулцата втасват, загрейте фурната до 190°C.
- 010Приготвяне на чесновото маслоВ малка купа разтопете маслото. Добавете накълцания чесън.
- 011ПеченеНепосредствено преди печене, намажете рулцата с половината от чесновото масло. Печете 20-25 минути, или докато станат златистокафяви и при докосване звучат на кухо.
- 012ЗавършванеИзвадете от фурната и незабавно намажете с останалото чесново масло. Поръсете с накълцани пресни билки. Оставете да се охладят леко преди сервиране.