
Лесна Фокача
Бърза и лесна рецепта за мека и хрупкава фокача, готова за по-малко от два часа.
Трудност
ЛЕСНО
Време
39 мин
Цена
ЕВТИНО
- Продукти
- 5 1/2 с.л. зехтин
- разделен
- 500 г (около 3 3/4 чаши) брашно
- 1 с.л. суха мая
- 1 1/4 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар или мед
- 1 2/3 чаши вода
- 1 ч.л. морска сол за поръсване
- 1/4 ч.л. млян черен пипер или червени чушки
- по желание
- Стъпки
- 01Подгответе таватаПоставете решетката в централната част на фурната и включете светлината. Намажете тавата (23 x 33 см) с 2 1/2 супени лъжици зехтин.
- 02Активирайте маятаАко просто добавите сухата мая към сместа, нищо няма да се получи. Имайте предвид че маята ще се надигне така че най-добре да я активирате в купичка. Активирайте маята като я смесите с една чаена чаша топла вода и една ч.л. захар. Разбъркайте след което добавете няколко лъжици брашно така че сместта да стане леко гъста. Оставете за 5 минути. Маята вече е активна и може да се смесва със брашното.
- 03КомбинирайтеВ купата на стоящ миксер комбинирайте брашното, активираната мая, солта, водата и 2 супени лъжици зехтин. Смесете на ниска скорост за около 2 минути.
- 04Оставете тестотоОставете тестото да почине за 10 минути.
- 05Месете тестотоС миксера на средна скорост месете тестото за около 4 минути. Тестото ще бъде много лепкаво.
- 06СложетеСложете тестото в подготвената тава, натискайки леко и разтегляйки го, за да пасне. Поставете тавата във фурната за 1 час, за да се надигне.
- 07Загрейте фурнатаИзвадете тавата, след това загрейте фурната до 220 °C.
- 08ПоръсетеДокато фурната се загрява, поръсете тестото с останалата 1 супена лъжица зехтин и с морска сол и пипер, по ваше желание.
- 09ИзпечетеПечете фокачата около 21 до 24 минути, докато стане златиста. Оставете да се охлади леко преди рязане и сервиране.