Apetit
Домашна фокача с розмарин, сервирана с купичка зехтин и розмаринови клонки върху решетка.

Лесна Фокача

Бърза и лесна рецепта за мека и хрупкава фокача, готова за по-малко от два часа.
Трудност
ЛЕСНО
Време
39 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • 5 1/2 с.л. зехтин
  • разделен
  • 500 г (около 3 3/4 чаши) брашно
  • 1 с.л. суха мая
  • 1 1/4 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар или мед
  • 1 2/3 чаши вода
  • 1 ч.л. морска сол за поръсване
  • 1/4 ч.л. млян черен пипер или червени чушки
  • по желание
  • Стъпки
  • 01
    Подгответе тавата
    Поставете решетката в централната част на фурната и включете светлината. Намажете тавата (23 x 33 см) с 2 1/2 супени лъжици зехтин.
  • 02
    Активирайте маята
    Ако просто добавите сухата мая към сместа, нищо няма да се получи. Имайте предвид че маята ще се надигне така че най-добре да я активирате в купичка. Активирайте маята като я смесите с една чаена чаша топла вода и една ч.л. захар. Разбъркайте след което добавете няколко лъжици брашно така че сместта да стане леко гъста. Оставете за 5 минути. Маята вече е активна и може да се смесва със брашното.
  • 03
    Комбинирайте
    В купата на стоящ миксер комбинирайте брашното, активираната мая, солта, водата и 2 супени лъжици зехтин. Смесете на ниска скорост за около 2 минути.
  • 04
    Оставете тестото
    Оставете тестото да почине за 10 минути.
  • 05
    Месете тестото
    С миксера на средна скорост месете тестото за около 4 минути. Тестото ще бъде много лепкаво.
  • 06
    Сложете
    Сложете тестото в подготвената тава, натискайки леко и разтегляйки го, за да пасне. Поставете тавата във фурната за 1 час, за да се надигне.
  • 07
    Загрейте фурната
    Извадете тавата, след това загрейте фурната до 220 °C.
  • 08
    Поръсете
    Докато фурната се загрява, поръсете тестото с останалата 1 супена лъжица зехтин и с морска сол и пипер, по ваше желание.
  • 09
    Изпечете
    Печете фокачата около 21 до 24 минути, докато стане златиста. Оставете да се охлади леко преди рязане и сервиране.