Apetit
Фета от хляб, намазана с масло и покрита с разноцветни нарязани чери домати, свеж босилек и черно сусамово семе. Ястието е поръсено с благ балсамов сироп и поднесено върху бяла керамична чиния, която леко контрастира с доматите и зеленината.

Брускети с Домати и Балсамико

Лесни и свежи италиански брускети с домати и балсамов оцет.
Трудност
ЛЕСНО
Време
20 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • хляб 8 филии
  • чери домати 250 г
  • чесън 1 скилидка
  • босилек 5 листа
  • зехтин екстра върджин на вкус
  • балсамов оцет 25 мл
  • сол 3 г
  • черен пипер щипка
  • моцарела 70 г
  • босилек 30 г
  • глазура от балсамов оцет на вкус
  • Стъпки
  • 01
    Комбинирайте
    В голяма купа комбинирайте нарязаните домати, зехтин, балсамов оцет, босилек, сол и пипер. Оставете ястието да престои поне 10 минути.
  • 02
    Нарежете
    Нарежете хляба на филии с дебелина 2 см.
  • 03
    Запечете
    Запечете хляба във фурна или на тиган и от двете страни докато придобият хубав загар.
  • 04
    Намажете
    Намажете леко и двете страни на хляба със зехтин. Разрежете скилидката чесън на две и натъркайте запечените страни на хляба, за да му придадете чеснов вкус.
  • 05
    Смесете
    В отделна купа смесете 2 ч.л. зехтин, няколко капки балсамов оцет и щипка сол.
  • 06
    Разпределете
    Подредете филиите хляб върху плато. Разпределете равномерно доматената смес върху тях.
  • 07
    Добавете
    Добавете моцарела и свежи листа босилек отгоре.
  • 08
    Поръсете
    Поръсете със зехтин и балсамов оцет и добавете няколко капки глазура за допълнителен вкус.