Apetit
Чиния с броколи ризото, поръсено с настърган пармезан и гарнирано с пресен магданоз. Ястието е с интензивен зелен цвят, сготвено до кремообразна текстура, сервирано върху мраморна маса.

Ризото с броколи и пармезан

Това ризото с броколи и пармезан превръща класическото италианско ястие в едно изключително кремообразно и богато вегетарианско изкушение.
Трудност
ЛЕСНО
Време
45 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • 2 с.л. екстра върджин зехтин
  • 1/2 голяма глава лук
  • ситно нарязана
  • 4 скилидки чесън
  • смлян
  • 1 ч.л. сол
  • 250 мл сухо бяло вино
  • напр. совиньон блан или пино гриджо
  • 1.5 л растителен бульон
  • 400 г ориз арборио
  • 350 г броколи
  • на розички
  • 120 г прясно настърган пармиджано-реджано
  • 2 с.л. ситно нарязан пресен магданоз
  • 3 с.л. масло
  • прясно смлян черен пипер
  • на вкус
  • Стъпки
  • 01
    Подгответе броколите
    Добавете броколите в кухненския робот и ги накълцайте няколко пъти, за да създадете станат на малки парченца колкото ориз.
  • 02
    Загрейте бульона
    В среден съд на ниска температура загрейте бульона докато заври.
  • 03
    Сотирайте съставки
    В отделен голям тиган на средна температура загрейте маслото. Добавете лука и го сотирайте 4-5 минути, докато омекне.
  • 04
    Добавете ориза
    Добавете ориза и го разбъркайте още една минута, докато леко се препече.
  • 05
    Добавете
    Добавете течностите и ситно нарязаните броколи. Добавете бялото вино, за да деглазирате тигана, и разбърквайте постоянно, докато цялата течност се абсорбира.
  • 06
    Отстранете от котлона
    Добавете останалите съставки. Отстранете ризотото от котлона.
  • 07
    Сервирайте
    Сервирайте ризотото, докато е топло, и ако желаете, украсете с още пармезан и магданоз.