
Ризото с броколи и пармезан
Това ризото с броколи и пармезан превръща класическото италианско ястие в едно изключително кремообразно и богато вегетарианско изкушение.
Трудност
ЛЕСНО
Време
45 мин
Цена
ЕВТИНО
- Продукти
- 2 с.л. екстра върджин зехтин
- 1/2 голяма глава лук
- ситно нарязана
- 4 скилидки чесън
- смлян
- 1 ч.л. сол
- 250 мл сухо бяло вино
- напр. совиньон блан или пино гриджо
- 1.5 л растителен бульон
- 400 г ориз арборио
- 350 г броколи
- на розички
- 120 г прясно настърган пармиджано-реджано
- 2 с.л. ситно нарязан пресен магданоз
- 3 с.л. масло
- прясно смлян черен пипер
- на вкус
- Стъпки
- 01Подгответе броколитеДобавете броколите в кухненския робот и ги накълцайте няколко пъти, за да създадете станат на малки парченца колкото ориз.
- 02Загрейте бульонаВ среден съд на ниска температура загрейте бульона докато заври.
- 03Сотирайте съставкиВ отделен голям тиган на средна температура загрейте маслото. Добавете лука и го сотирайте 4-5 минути, докато омекне.
- 04Добавете оризаДобавете ориза и го разбъркайте още една минута, докато леко се препече.
- 05ДобаветеДобавете течностите и ситно нарязаните броколи. Добавете бялото вино, за да деглазирате тигана, и разбърквайте постоянно, докато цялата течност се абсорбира.
- 06Отстранете от котлонаДобавете останалите съставки. Отстранете ризотото от котлона.
- 07СервирайтеСервирайте ризотото, докато е топло, и ако желаете, украсете с още пармезан и магданоз.