Apetit
Купа от Баба Гануш с размазан жълтък на средата, поръсен с черен пипер и червен пипер. Ястието е украсено с нарязан магданоз и поднесено в сивкава керамична купа на мраморна повърхност, с няколко листа магданоз разпръснати около купата.

Баба Гануш

Вкусния кремообразен и опушен дип от печен патладжан - идеален за свежи зеленчуци или намазан на хляб.
Трудност
ЛЕСНО
Време
35 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • 2 средни патладжана
  • 3 супени лъжици тахан
  • 2 супени лъжици екстра върджин зехтин
  • 1.5 супени лъжици лимонов сок
  • 1 скилидка чесън
  • настъргана
  • 0.25 чаена лъжичка сол
  • 2 чаени лъжици нарязан магданоз за гарниране
  • Стъпки
  • 01
    Печете патладжаните
    Включете газовия котлон на средновисока температура и поставете патладжаните над пламъка. Завъртайте ги с щипки на всеки 3-4 минути, печете около 15 минути, докато кожата стане дълбоко обгоряла и патладжанът започне да се вдлъбва.
  • 02
    Задушете патладжаните
    Поставете изпечените патладжани в голяма купа и покрийте с найлоново фолио. Оставете да се задушат и охладят за 15 минути, за да се отцеди излишната течност.
  • 03
    Нарежете
    Разрежете патладжаните на половина по дължина и извадете месото върху дъска за рязане. Наситнете патладжаните, за да разбиете по-фиброзните части.
  • 04
    Смесете всички съставки
    Поставете нарязаните патладжани в голяма купа за смесване и използвайте вилица за намачкване. Добавете тахан, лимонов сок, зехтин, чесън и сол. Разбъркайте до равномерна смес с леко груба текстура.
  • 05
    Гарнирайте
    Прехвърлете готовия Баба Гануш в малка купа и гарнирайте с нарязан магданоз и няколко капки зехтин.