
Баба Гануш
Вкусния кремообразен и опушен дип от печен патладжан - идеален за свежи зеленчуци или намазан на хляб.
Трудност
ЛЕСНО
Време
35 мин
Цена
ЕВТИНО
- Продукти
- 2 средни патладжана
- 3 супени лъжици тахан
- 2 супени лъжици екстра върджин зехтин
- 1.5 супени лъжици лимонов сок
- 1 скилидка чесън
- настъргана
- 0.25 чаена лъжичка сол
- 2 чаени лъжици нарязан магданоз за гарниране
- Стъпки
- 01Печете патладжанитеВключете газовия котлон на средновисока температура и поставете патладжаните над пламъка. Завъртайте ги с щипки на всеки 3-4 минути, печете около 15 минути, докато кожата стане дълбоко обгоряла и патладжанът започне да се вдлъбва.
- 02Задушете патладжанитеПоставете изпечените патладжани в голяма купа и покрийте с найлоново фолио. Оставете да се задушат и охладят за 15 минути, за да се отцеди излишната течност.
- 03НарежетеРазрежете патладжаните на половина по дължина и извадете месото върху дъска за рязане. Наситнете патладжаните, за да разбиете по-фиброзните части.
- 04Смесете всички съставкиПоставете нарязаните патладжани в голяма купа за смесване и използвайте вилица за намачкване. Добавете тахан, лимонов сок, зехтин, чесън и сол. Разбъркайте до равномерна смес с леко груба текстура.
- 05ГарнирайтеПрехвърлете готовия Баба Гануш в малка купа и гарнирайте с нарязан магданоз и няколко капки зехтин.