Apetit
Рататуй с насложени резени тиквички и домати в бяла керамична тава с доматен сос и украсено с пресни стръкове тимиан поднесено върху бяла маса.

Рататуй

Рататуй - емблематично южно френско ястие с летни зеленчуци.
Трудност
ЛЕСНО
Време
130 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • 2 с.л. зехтин
  • ½ лук
  • на ситно
  • 4 скилидки чесън
  • на ситно
  • 1 малък морков
  • настърган
  • 1 консерва (400 г) млени домати
  • 3 печени червени чушки
  • едро нарязани
  • 1.5 ч.л. сол
  • 0.5 ч.л. черен пипер
  • 1 патладжан
  • 2 тиквички
  • 5 домата Рома
  • 60 мл. зехтин
  • 1 с.л. ситно нарязани пресни билки (мащерка
  • босилек
  • магданоз
  • риган)
  • 3 скилидки чесън
  • ситно
  • сол и черен пипер
  • на вкус
  • Стъпки
  • 01
    Задушете
    Задушете лука и моркова в зехтин на средно-висока температура за 4-5 минути, след това добавете чесъна.
  • 02
    Добавете
    Добавете млените домати, червени чушки, подправки, сол и черен пипер. Намалете огъня и покрийте, оставете да къкри 10 минути.
  • 03
    Нарежете
    Нарежете зеленчуците на тънки филийки.
  • 04
    Пасирайте
    Сложете задушените зеленчуци в блендер и ги блендирайте леко.
  • 05
    Подредете
    Подредете нарязаните зеленчуци в кръг от края на тавата към средата.
  • 06
    Смесете
    В малка купа, смесете зехтин, билките, чесън, сол и черен пипер. Поръсете върху зеленчуците.
  • 07
    Печете
    Печете с капак или фолио 40 минути при 190°C, след това още 20 минути без капак.
  • 08
    Сервирайте
    Гарнирайте с пресни листа мащерка преди сервиране.