
Рататуй
Рататуй - емблематично южно френско ястие с летни зеленчуци.
Трудност
ЛЕСНО
Време
130 мин
Цена
ЕВТИНО
- Продукти
- 2 с.л. зехтин
- ½ лук
- на ситно
- 4 скилидки чесън
- на ситно
- 1 малък морков
- настърган
- 1 консерва (400 г) млени домати
- 3 печени червени чушки
- едро нарязани
- 1.5 ч.л. сол
- 0.5 ч.л. черен пипер
- 1 патладжан
- 2 тиквички
- 5 домата Рома
- 60 мл. зехтин
- 1 с.л. ситно нарязани пресни билки (мащерка
- босилек
- магданоз
- риган)
- 3 скилидки чесън
- ситно
- сол и черен пипер
- на вкус
- Стъпки
- 01ЗадушетеЗадушете лука и моркова в зехтин на средно-висока температура за 4-5 минути, след това добавете чесъна.
- 02ДобаветеДобавете млените домати, червени чушки, подправки, сол и черен пипер. Намалете огъня и покрийте, оставете да къкри 10 минути.
- 03НарежетеНарежете зеленчуците на тънки филийки.
- 04ПасирайтеСложете задушените зеленчуци в блендер и ги блендирайте леко.
- 05ПодредетеПодредете нарязаните зеленчуци в кръг от края на тавата към средата.
- 06СмесетеВ малка купа, смесете зехтин, билките, чесън, сол и черен пипер. Поръсете върху зеленчуците.
- 07ПечетеПечете с капак или фолио 40 минути при 190°C, след това още 20 минути без капак.
- 08СервирайтеГарнирайте с пресни листа мащерка преди сервиране.