Apetit
Печени картофи, пълнени с бекон и сирене, сервирани на бяла чиния. Всяко парче е посипано с нарязан зелен лук и черен пипер, придаващи апетитен вид на ястието. Допълнително, встрани са поставени вилица и салфетка, което подсказва за подредена трапеза.

Двойно изпечени картофи

Хрупкави, кремообразни, изобилстващи от сирене, двойно изпечени картофи — любимата гарнитура за празнични партита!
Трудност
ЛЕСНО
Време
95 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • 4 големи картофа
  • 4 резена (слайса) бекон
  • 120 г заквасена сметана
  • 80 мл прясно мляко
  • 4 с.л. масло
  • 100 г чедър сирене
  • 3 с.л. нарязан лук
  • 0.5 ч.л. сол
  • 0.25 ч.л. смлян черен пипер
  • Стъпки
  • 01
    Подгответе картофите
    Загрейте фурната на 200°C. Измийте и изсушете картофите, след това ги набодете няколко пъти с вилица. Поставете ги на хартия за печене и печете за 50–60 минути.
  • 02
    Пригответе
    Докато картофите се пекат, пригответе бекона в тиган на средна топлина, докато стане хрупкав. Прехвърлете го на чиния, покрита с хартиена кърпа, за да се одцеди излишната мазнина и накрая нарежете на малки парченца.
  • 03
    Разрежете
    Извадете изпечените картофи от фурната и оставете да изстинат. Разрежете ги на половина по дължина и внимателно изгребете сърцевината на картофа, като оставите около 6 мм до ръба на самия картоф.
  • 04
    Смесете
    В купа, смесете картофената сърцевина със заквасената сметана, млякото и маслото. Разбийте до получаване на пухкава консистенция. Разбъркайте нарязания бекон, ½ чаша сирене чедър и 2 с.л. лук.
  • 05
    Поставете
    Напълнете картофените кошнички с получената смес и поръсете с останалото сирене чедър отгоре. Поставете отново във фурната и печете за още 15–20 минути, докато сиренето се разтопи и леко се запече.
  • 06
    Поръсете
    Преди сервиране, поръсете с остатъка от нарязания лук.
Двойно изпечени картофи със бекон и сирена