
Двойно изпечени картофи
Хрупкави, кремообразни, изобилстващи от сирене, двойно изпечени картофи — любимата гарнитура за празнични партита!
Трудност
ЛЕСНО
Време
95 мин
Цена
ЕВТИНО
- Продукти
- 4 големи картофа
- 4 резена (слайса) бекон
- 120 г заквасена сметана
- 80 мл прясно мляко
- 4 с.л. масло
- 100 г чедър сирене
- 3 с.л. нарязан лук
- 0.5 ч.л. сол
- 0.25 ч.л. смлян черен пипер
- Стъпки
- 01Подгответе картофитеЗагрейте фурната на 200°C. Измийте и изсушете картофите, след това ги набодете няколко пъти с вилица. Поставете ги на хартия за печене и печете за 50–60 минути.
- 02ПригответеДокато картофите се пекат, пригответе бекона в тиган на средна топлина, докато стане хрупкав. Прехвърлете го на чиния, покрита с хартиена кърпа, за да се одцеди излишната мазнина и накрая нарежете на малки парченца.
- 03РазрежетеИзвадете изпечените картофи от фурната и оставете да изстинат. Разрежете ги на половина по дължина и внимателно изгребете сърцевината на картофа, като оставите около 6 мм до ръба на самия картоф.
- 04СмесетеВ купа, смесете картофената сърцевина със заквасената сметана, млякото и маслото. Разбийте до получаване на пухкава консистенция. Разбъркайте нарязания бекон, ½ чаша сирене чедър и 2 с.л. лук.
- 05ПоставетеНапълнете картофените кошнички с получената смес и поръсете с останалото сирене чедър отгоре. Поставете отново във фурната и печете за още 15–20 минути, докато сиренето се разтопи и леко се запече.
- 06ПоръсетеПреди сервиране, поръсете с остатъка от нарязания лук.