Цветна и питателна мексиканска купа, пълна с пухкав бял ориз, черен боб, свежо авокадо и ароматна доматена салса. Гарнирана с кремообразна заквасена сметана, кориандър и свежи лайм резени, тази купа предлага перфектен баланс между подправки и свежест.

Бърза вегетарианска тако купа

Една бърза и лесна за приготвяне вечеря, която винаги можете да направите, когато денят ви е претоварен.
  • Продукти
  • 200г дългозърнест бял ориз
  • 1 с.л. растително масло
  • 1 глава лук
  • ситно нарязан
  • 30г микс подправки(по желание)
  • 1 червена чушка
  • почистена
  • ситно нарязана
  • 400г консервиран боб
  • изплакнат
  • отцеден
  • 250мл консервирани нарязани домати
  • 1 авокадо
  • обелено
  • нарязано на тънки филийки
  • заквасена сметана 80мл
  • по желание листа кориандър
  • 100г бели царевични ленти тортила
  • Стъпки
  • 01
    Сварете ориза
    Сварете 200г дългозърнест бял ориз в голям съд с кипяща вода за 12 минути или докато стане мек. Отцедете.
  • 02
    Сгответе зеленчуците
    Междувременно загрейте 1 супена лъжица растително масло в голям съд на среден огън. Добавете лука, ситно нарязан. Гответе, като бъркате, 4-5 минути или докато лукът омекне. Добавете червената чушка, почистена, ситно нарязана и 30г микс подправки за мексиканска храна(или какъвто микс предпочитате) и гответе, като бъркате, 1-2 минути или докато стане ароматно.
  • 03
    Добавете консервите
    Добавете консервираният боб, изплакнат и отцеден, 250мл консервирани нарязани домати и 185мл вода към сместа с лука. Доведете до кипене. Намалете огъня до нисък. Покрийте и гответе 5 минути или докато сместа се сгъсти.
  • 04
    Комбинирайте
    Разделете ориза в купи за сервиране. Поставете отгоре сместа с боба, авокадото, изчистено, заквасената сметана, листа кориандър и ленти тортила. Овкусете за сервиране.